zui > kultur.* > kultur.sprog

Peter Loumann (04.02.2019, 23:33)
Juice, most, saft
er en jungle. Det ser ud til at de 3 ord er synonyme, dog at
* most aldrig er tilsat sukker, mens det sjældent tilsættes juice og så
skal deklareres
* most kun bruges om æblesaft, evt osse pære-, i fagkredse osse vin-

Juice er vel bare et nyere og smartere ord.





Min mistro er med alderen blevet til paranoia. Så jeg har erstattet et glas
morgenjuice med frisk frugt + et glas vand.
Bertel Lund Hansen (05.02.2019, 10:18)
Peter Loumann skrev:

> Juice, most, saft
> er en jungle. Det ser ud til at de 3 ord er synonyme, dog at
> * most aldrig er tilsat sukker, mens det sjældent tilsættes juice og så
> skal deklareres
> * most kun bruges om æblesaft, evt osse pære-, i fagkredse osse vin-


Da jeg var barn, var der kun æblemost som blev kaldt most. Min
engelsklærer fortalte at Rynkeby havde prøvet at eksportere det
til England hvilket havde resulteret i et telegram:

Much more most.

Som børn fik vi saftevand eller sommerdrik. Det var koncentrat
der skulle fortyndes. Jeg ved ikke om sommerdrik bare var et ord
min mor (eller hendes familie) havde fundet på, men det var et
saftkoncentrat hun selv lavede, og det smagte suverænt godt.

> Juice er vel bare et nyere og smartere ord.


Nyere, ja, men ikke nyt længere. Det er vel kommet med den
internationale handel.

> Min mistro er med alderen blevet til paranoia. Så jeg har
> erstattet et glas morgenjuice med frisk frugt + et glas vand.


Frugtsaft, juice, saftevand, most (og sodavand) - sukkerindholdet
er alarmerende højt uanset hvor 'sundt' det er fremstilllet.
Rynkeby har med deres veltilrettelagte reklamer gennem flere
generationer plantet den fejlopfattelse at koncentreret saft fra
frugter er sundt. Det er det ikke. Den bette klat vitaminer der
muligvis adskiller det fra syntetisk sodavand, er komplet
latterlig i forhold til en normal dansk kost.
Poul E. Jørgensen (05.02.2019, 11:16)
Den 05-02-2019 kl. 09:18 skrev Bertel Lund Hansen:
> Peter Loumann skrev:


>> Juice er vel bare et nyere og smartere ord.

> Nyere, ja, men ikke nyt længere. Det er vel kommet med den
> internationale handel.


Vi har i DK faktisk ret gode muligheder for at følge udviklingen.

Ordbog over det danske Sprog - bindet med J er fra 1927 - kender det
ikke. Det nærmeste er det franske Jus = kødsaft, se


Derimod er det med i supplementsbindene fra 1992-2005, se

hvoraf det - med lidt god vilje - fremgår at det begynder at komme i
brug i 1950erne.

PS: Peter Loumann har naturligvis ret i at det er et nyt og smart ord.
Men globaliseringen - heri indregnet den internationale handel -
favoriserer naturligvis også sådan et ord. Men juice blev næppe
fortrinsvis importeret fra engelsktalende lande.
John_N_H (05.02.2019, 12:19)
Den 05-02-2019 kl. 09:18 skrev Bertel Lund Hansen:

> Som børn fik vi saftevand eller sommerdrik. Det var koncentrat
> der skulle fortyndes. Jeg ved ikke om sommerdrik bare var et ord
> min mor (eller hendes familie) havde fundet på,

Jeg kan huske, at Irma havde flasker, hvor der stod Sommerdrik på
etiketten. Det skulle fortyndes med vand i et eller andet forhold, og
det smagte - som du siger - virkelig godt. Vi kunne jo kun få det, når
familien en sjælden gang kom til byen.
Bertel Lund Hansen (05.02.2019, 15:46)
John_N_H skrev:

> Jeg kan huske, at Irma havde flasker, hvor der stod Sommerdrik på
> etiketten.


Nu slog jeg ordet op i ODS. Det står der faktisk:



Sommer-drik, en. læskende drik, der nydes om sommeren;
især om forsk. drikke, tilberedt af (frugt)saft.
Const. GH.154. NutidsMad.[1931].399.

Det var dengang man ikke bare hver dag kunne få alt hvad man lige
kunne finde på at få lyst til.
Peter Loumann (05.02.2019, 16:02)
On Tue, 5 Feb 2019 09:18:50 +0100, Bertel Lund Hansen wrote:

>> Juice er vel bare et nyere og smartere ord.


> Nyere, ja, men ikke nyt længere. Det er vel kommet med den
> internationale handel.


Jeg har prøvet å finde ud af hvornår det kom ind, uden held.
Der er osse noget de kalder nektar. Det ved jeg ikke hvad er.

> den fejlopfattelse at koncentreret saft fra frugter er sundt.


Hverken most eller juice er koncentreret. Juice kan være fremstillet af
koncentrat der igen fortyndes op til naturligt vandindhold. Juice kan osse
være tilsat frugtkød eller pulp der ikke nødvendigvis styammer fra samme
frugter som saften.

> Den bette klat vitaminer der


Det meste c-vitamin forsvinder ved presning og tapning.
Peter Loumann (05.02.2019, 16:04)
On Tue, 5 Feb 2019 11:19:51 +0100, John_N_H wrote:

> Jeg kan huske, at Irma havde flasker, hvor der stod Sommerdrik på
> etiketten. Det skulle fortyndes med vand


Samme kæde havde osse et sådant produkt ved navn majdrik.
Bertel Lund Hansen (05.02.2019, 17:15)
Peter Loumann skrev:

>> den fejlopfattelse at koncentreret saft fra frugter er sundt.


> Hverken most eller juice er koncentreret.


Vi taler om to forskellige ting. Hvis du spiser frugten, får du
saften ukoncentreret. Det giver en lille mængde sukker og sunde
fibre og vitaminer.

Hvis man presser frugten, får man den koncentrerede (rene) saft
ud.

I industriproduktionen fordamper man derefter vandet, og det er
selvfølgelig også en koncentreringsproces, men det er ikke det
jeg mener.

Den pressede saft har et højt indhold af sukker - noget i stil
med 13 sukkerknalder pr. 25 cl.

Jeg kan ikke huske om jeg har fortalt det før her, men min ældste
datter var i ti dage i USA sammen med sin ældste søn (en
nonfirmationsgave). Hun fortalte at når hun bestilte kaffe og
hældte mælk i, så smagte det som kaffe i Danmark med mælk og
sukker.
Tom (05.02.2019, 17:50)
Den 05-02-2019 kl. 15:02 skrev Peter Loumann:
> On Tue, 5 Feb 2019 09:18:50 +0100, Bertel Lund Hansen wrote:


>>> Juice er vel bare et nyere og smartere ord.


>> Nyere, ja, men ikke nyt længere. Det er vel kommet med den
>> internationale handel.


Fransk 'jus' er fra latin hvor det brugtes om kødsaft, bouillon.
I et af Ciceros breve skriver han hjem, at husslaven, som har fået
dårlig mave (cacostomachus, nudansk vel nærmest "tyndskid"), at han ikke
måtte få suppe.."jus non dandum esse".

> Jeg har prøvet å finde ud af hvornår det kom ind, uden held.
> Der er osse noget de kalder nektar. Det ved jeg ikke hvad er.


I dit link til Samvirke kan man læse lidt om nektar:

"Frugt eller kemisk frugtsmag
Hvis der til gengæld står frugtnektar, drik eller læskedrik i
varebetegnelsen er det nok ikke 100 procent frugtsaft, så er der også
sukker, honning eller sødestof i. I produkter, der hedder læskedrik
eller bare noget med drik behøver der slet ikke være frugt, det kan være
lavet af vand, sukker, smags- og farvestoffer alene."

Honning er gennemgående træk:
Meyers fremmedordbog:
"Nektar: Nektar, gr., (Myt.) Gudernes Drik, Gude­drik, Gudevin (jvf.
Ambrosia og Hebe); en kostelig, kvægende Drik; (Bot.) Hon­ningsaft;
.... "nektarisk, som Nektar, kvægende, guddommelig".
Bertel Lund Hansen (05.02.2019, 18:28)
Tom citerede:

> sukker, honning eller sødestof i. I produkter, der hedder
> læskedrik eller bare noget med drik behøver der slet ikke være
> frugt, det kan være lavet af vand, sukker, smags- og
> farvestoffer alene."


En af mine kemilærerkolleger ville vise eleverne i 7. klasse
hvilket noget ulækkert stads meget saftevand bestod af. Han
lavede så koncentrat af klister, vand, sukker og farve (sådan
cirka), og det havde den ønskede effekt - de sagde "bvadr" da de
så processen og produktet.

Det gik dog desværre ikke særlig godt bagefter. Efter at de havde
smagt det, plagede de i flere efterfølgende kemitimer om ikke han
ville lave noget mere.
Kim Ludvigsen (05.02.2019, 18:38)
Den 05/02/2019 kl. 23.28 skrev Bertel Lund Hansen:

> Det gik dog desværre ikke særlig godt bagefter. Efter at de havde
> smagt det, plagede de i flere efterfølgende kemitimer om ikke han
> ville lave noget mere.


I dag ville han vel have fået en bøde oveni, fordi han serverede det
uden at have været på madkursus.
Peter Loumann (05.02.2019, 20:45)
On Tue, 5 Feb 2019 16:15:50 +0100, Bertel Lund Hansen wrote:

> Den pressede saft har et højt indhold af sukker - noget i stil
> med 13 sukkerknalder pr. 25 cl.


Det er naturligt frugtsukker, fruktose. Men det adskiller sig ikke
ernæringsmæssigt fra rafineret sukker. Som honning der dog ka ha nogen
sporstoffer som gevinst. Der er ikke noget galt med sukker hvis man har et
aktivitetsnivo så man ka forbrænde det og holde blodsukkeret nogenlunde
stabilt.

> .. i USA .. når hun bestilte kaffe og hældte mælk i, så smagte det som
> kaffe i Danmark med mælk og sukker.


Hælder de sukker i mælken derovre?
Bertel Lund Hansen (06.02.2019, 09:38)
Peter Loumann skrev:

>> .. i USA .. når hun bestilte kaffe og hældte mælk i, så smagte det som
>> kaffe i Danmark med mælk og sukker.


> Hælder de sukker i mælken derovre?


Ja. Der er en stærk sukkermafia i USA.
Bertel Lund Hansen (06.02.2019, 11:04)
Bertel Lund Hansen skrev:

> Ja. Der er en stærk sukkermafia i USA.


.... og salget øges hvis man tilsætter sukker til madvarerne.
Peter Loumann (06.02.2019, 14:07)
On Wed, 6 Feb 2019 08:38:34 +0100, Bertel Lund Hansen wrote:

>> Hælder de sukker i mælken derovre?


> Ja.


Sødmælk!

Lignende emner