zui > forbruger

Carl Alex Friis Nielsen (13.12.2018, 18:15)
On 13-12-2018 09:04, Thomas Corell wrote:

> Må indrømme at jeg ikke kan sidde overhørigt, at det er en anbefaling
> fra fødevarstyrelsen; som desuden andre steder oplyser, at der jævnligt
> er episoder, med folk der bliver syge, hvor det kan tilbagføres til for
> kort kogetid eller iblødsætningstid af bønner.


Det er jo desværre ret normalt at alle mulige mærkværdige holdninger til
mad opfattes som mere gældende end videnskabelige fakta. For ganske
nyligt har vi eksempelvis set advarlser om vegansk kost til børn, hvor
en læge helt konkret står frem or fortæller om at han møder børn som HAR
fået hjerneskader af vegansk ernæring, hvorefter et vegansk forældrepar
frejdigt benægter at der skulle være noget problem.

Det er jo også ganske pudsigt med al den laktosefri, glutenfri osv. kost
der sælges som om den skulle være bedre end anden kost.
Eksempelvis er der i USA 20 personer der spiser glutenfri kost for hver
person der faktisk ikke kan tåle gluten.
Carl Alex Friis Nielsen (13.12.2018, 20:00)
On 13-12-2018 16:04, ErikRS wrote:

> Og mht. om det kun er egne erfaringer. Nej, det er det ikke. Jeg er født
> og opvokset på en gård, og vores omgangskreds var først og fremmest
> andre landmænd og deres familier. - Jeg har /aldrig/ hverken oplevet
> eller hørt om, at nogen af dem har været forgiftet af at spise hverken
> bønner eller ærter - uanset, om de var tørrede eller ej. - Selvfølgelig
> kunne vi få en omgang mavepine, men det var altid, når vi havde spist
> for mange, men det gjalt altså også, når det var bær og frugt...


Der findes flere slags bønner.

De bønner jeg fik som barn og som jeg selv oftest anvender er de
vekendte "hariotcs verts", der som oftest koges og spises med bælg og
det hele. De er ikke særligt giftige (ALT er gifigt og der er gift i
alting - kun dosis afgør farlighed) - og hvor ofte spiste du dem iøvrigt
rå ?

Men som sagt er der mange andre typer som jeg først meget senere i mit
liv blev konfronteret med. De er så kommet til landet efterhånden som vi
har indført andre landes mad. Mange af dem (især røde "Kidney" bønner
(aner ikke hvad de hedder på dansk) kan ukogt indeholde lectin i mængder
der kan gøre dig syg.

Mon ikke dine evt. erfaringer med ukogte bønner var med traditionelle
grønne bønner og små mængder ?
ErikRS (13.12.2018, 23:51)
Carl Alex Friis Nielsen wrote:
> Det er jo desværre ret normalt at alle mulige mærkværdige holdninger til
> mad opfattes som mere gældende end videnskabelige fakta. For ganske
> nyligt har vi eksempelvis set advarlser om vegansk kost til børn, hvor
> en læge helt konkret står frem or fortæller om at han møder børn som HAR
> fået hjerneskader af vegansk ernæring, hvorefter et vegansk forældrepar
> frejdigt benægter at der skulle være noget problem.


Det er desværre ikke en fejl fra den pågældende overlæges side. Han er
en af de førende forskere inden for bl.a. vitaminer og vækst.

Den meste veganske kost manglerlivsvigtige vitaminer, der især i
småbørnsalderen fra 0-4 år er livsvigtige for bl.a. hjernens udvikling,
men også for en korrekt udvikling af knoglestruktur.

Det er primært B12 vitaminerne, der er humlen her. Veganske forældre til
børn forsøger at kompensere for det ved at give ekstra B12 enten som
tabletter, dråber eller spray. Andre mere regulære B-vitaminer kan
normalt gives som tabletter - enten som rene B-tabletter eller i
kombination med multi-vitamin tabletter.

Engang troede jeg også, at B12 bare var B12, men jeg blev hurtigt
klogere, da jeg skulle oversætte en håndbog med kostvejledninger til et
stort computerprogram. - Så for at kunne oversætte korrekt, måtte jeg
til at læse en del om vitaminer og andre kosttilskudspræparater.

Den rene B12 (skrives fagligt også som B12/1) er ikke nok, og gives den
i tabletform eller spray, skal man være yderst varsom. Vi snakker ikke
milligram, men microgram som daglig dosis. B12/1 ændrer struktur og
virkning, når den kombineres med andre B12 vitaminer, og det er
kombinationerne, der er afgørende for hjernens udvikling hos småbørn -
og sammen med B12-Combin, B3, B6, B6-Combin CA (calcium), D, E og K
vitaminer er de vigtigste vitaminer ved knogleopbygning hos småbørn.

Så hele sagen er noget mere komplekst end selv pressen har været ude med...

mvh. Erik Richard
ErikRS (13.12.2018, 23:55)
Carl Alex Friis Nielsen wrote:
[..]
> der kan gøre dig syg.
> Mon ikke dine evt. erfaringer med ukogte bønner var med traditionelle
> grønne bønner og små mængder ?


Kidney bønner hedder det samme på dansk... - Og nej, det var ikke bare
én slags, vi dyrkede, men flere forskellige både de alm. spisebønner +
de større til foderbrug til kreaturerne.

Og nej, det var ikke i små mængder'. Det kunne godt løbe op i svarende
til det, der kunne være i en litermål - pr. gang altså.:-)

mvh. Erik Richard
Carl Alex Friis Nielsen (14.12.2018, 00:18)
On 13-12-2018 22:51, ErikRS wrote:

> Så hele sagen er noget mere komplekst end selv pressen har været ude med...


Sagen er vel ikke mere kompleks at hvis vi spiser en alsidig kost
indeholdende de ting vores art (Homo Sapiens) fra naturens side er
indrettet til at spise - da har vi ingen problemer med fejlernæring.

Bevidst at ville begrænse sin ernæring i et omfang der tvinger een til
at tage kunstige kosttilskud er i min optik sygt.
ErikRS (14.12.2018, 05:03)
Carl Alex Friis Nielsen wrote:
> On 13-12-2018 22:51, ErikRS wrote:
> Sagen er vel ikke mere kompleks at hvis vi spiser en alsidig kost
> indeholdende de ting vores art (Homo Sapiens) fra naturens side er
> indrettet til at spise - da har vi ingen problemer med fejlernæring.
> Bevidst at ville begrænse sin ernæring i et omfang der tvinger een til
> at tage kunstige kosttilskud er i min optik sygt.


Fuldstændig enig! - En blandet kost med både animalske og vegetabilske
produkter er nu en gang det, der normalt er bedst for næsten alle mennesker.

OK, der kan være tilfælde, hvor fx. gluten eller mælkeprotein kan være
livsfarligt, hvis man indtager det... Men så skal det være en lægefaglig
afgørelse og ikke en eller anden tilfældig 'kostprofet', der erude for
at hytte sine egne sager!

mvh. Erik Richard
Bertel Lund Hansen (14.12.2018, 09:32)
ErikRS skrev:

> Fuldstændig enig! - En blandet kost med både animalske og vegetabilske
> produkter er nu en gang det, der normalt er bedst for næsten alle mennesker.


> OK, der kan være tilfælde, hvor fx. gluten eller mælkeprotein kan være
> livsfarligt, hvis man indtager det... Men så skal det være en lægefaglig
> afgørelse og ikke en eller anden tilfældig 'kostprofet', der er ude for
> at hytte sine egne sager!


Hørt.

Lignende emner