zui > videnskab.* > videnskab.sundhed

peet_dk (20.10.2004, 22:20)
Findes der nogle videnskablige undersøgelser ang. hvor mange gram proteiner
"man" skal have? Tænker mere på om eks. 1g x vægt er godt nok, eller 2g x
vægt er det man skal gå efter? Der er tale om vægttab, men det er også mere
generelt jeg tænkte på om der er nogle anbefalinger mht. hvor mange
proteiner man skal have, og hvad der er maks. for hvor meget kroppen skal
have.
Boel (21.10.2004, 00:12)
Hej.
Ja, der findes anbefalinger.
Kroppens middelbehov for protein er ca. 0,6 gram protein pr. kg legemsvægt
pr. dag.
For at sikre at alle individer er dækket ind er den daglige anbefalede
indtagelse sat til 0,75 gram protein pr. kg legemsvægt pr. dag.
Børn skal have ca. det dobbelte, da de bruger meget protein til at dække
væksten.

Anbefalingerne stammer fra en WHO rapport, som du kan finde her:



Mvh.
Boel
Stud.odont.

"peet_dk" <no> skrev i en meddelelse
news:8503
[..]
John (22.10.2004, 19:10)
Anbefalingerne kan dog være noget upræcise.

Det kommer meget an på personens aktivitetsniveau.

Hvis du dyrker en del sport anbafeker, har jeg læst anbefalinger på 1,5 gram
protetin pr. kg legemsvægt pr. dag.

Hvor meget skal der til for at man har fået "for meget" protein ?

Hilsen
Carsten
Boel (25.10.2004, 23:40)
<cjtcjtcjt(fjerndette)> skrev
> Hvor meget skal der til for at man har fået "for meget" protein ?


Hvis man indtager mere protein end kroppen har brug for vil dette blot blive
nedbrudt og indgå i den almindelige forbrændingsproces. Hovedparten
udskilles via urinen.

/Boel
Jørgen Linde Sørensen (27.10.2004, 08:57)
"Boel" <n> skrev et indlæg
<417d72af$0$18206$14726298>:

>Hvis man indtager mere protein end kroppen har brug for vil dette blot blive
>nedbrudt og indgå i den almindelige forbrændingsproces. Hovedparten
>udskilles via urinen.


Gælder det ikke kun til en vis grænse? Jeg mener at have læst om nogle
opdagelsesrejsende der for mange år siden skulle på en vintertur,
vistnok i Canada - de lavede en masse mad af tørret kød og fedt. Men
det indeholdt for meget protein hvilket man ikke var klar over
(dengang) - folk og hunde blev syge. Jeg kan ikke huske symptomer men
mener det var noget med vand i kroppen osv.
Bo Warming (29.10.2004, 11:39)
"Jørgen Linde Sørensen" <NOSPAMng1> skrev i en meddelelse
news:pk35
[..]
> det indeholdt for meget protein hvilket man ikke var klar over
> (dengang) - folk og hunde blev syge. Jeg kan ikke huske symptomer men
> mener det var noget med vand i kroppen osv.


International næringsforskning før WW2 var i lommen på
vitaminpille-fabrikanter og vedtog overforsigtige grænseværdier for hver
aminosyre.
Da jeg lavede skole-TV i Zambia 1972-74 var det udfra disse vi forklarede at
med mætning med majsgrød og 100 gram kogte bønner, græskarblade eller
spinatblade som supplement, ville alle aminosyrerbehovene netop være dækket
Lysin er i underskud i majs og i overskud i bønner mm, så de matcher.

Grænseværdierne overholdtes i tyske arbejdslejre (hvis diætspecialister
følte Immanuel Kantsk ansvar for nationens trækdyr) - og undersøgelser af
naturfolk i 60erne har vist at man kan faktisk klare sig med 3 gange mindre!

Det har siden vist sig at 1. psyken spiller meget ind og 2. protein-mangel
"kvasiokor" er yderst sjælden, og "marasmus" altså kalorie-mangel er
dominerende i ulande, og har man visse infektioner bl.a. tyfus, så får man
magre lemmer og ødematøs opsvulmet mave, og ekstra mad optages ikke
John (06.11.2004, 22:11)
> Gælder det ikke kun til en vis grænse?

Jo, har også læst at det gælder til en vis grænse. Hvis man spier FOR meget
protein er det rigtigt at det udskilles i urinen!
Men hvis man spiser ALT FOR MEGET protein kan det skade nyrer (og urinen
bliver meget kraftig gul)!
Men som sagt har jeg "kun" læst det i en artikel i "I FORM" ... og derfor
bør man nok tage artiklen med en vis grant salt.
Måske er der en anden som kan bidrage lidt ?
Bo Warming (09.11.2004, 10:51)
<cjtcjtcjt(fjerndette)> skrev i en meddelelse
news:db0f
> Jo, har også læst at det gælder til en vis grænse. Hvis man spier FOR meget
> protein er det rigtigt at det udskilles i urinen!
> Men hvis man spiser ALT FOR MEGET protein kan det skade nyrer (og urinen
> bliver meget kraftig gul)!
> Men som sagt har jeg "kun" læst det i en artikel i "I FORM" ... og derfor
> bør man nok tage artiklen med en vis grant salt.
> Måske er der en anden som kan bidrage lidt ?


Det gule farvestof i urin kommer aldrig fra nedbrydning af protein i legeme
eller kost men altid fra nedbrydning af hæmoglobinet i de røde blodlegemer.

Jo mindre vand der drikkes - jo mere mørkegul er urinen. Så enkelt er det.
Syge har ikke samme lyst til at indtage meget væske - det er årsagen til
mørk urin.

Hilsen Bo Warming cand.scient. biokemi
John (13.11.2004, 21:30)
> Jo mindre vand der drikkes - jo mere mørkegul er urinen. Så enkelt er det.
> Syge har ikke samme lyst til at indtage meget væske - det er årsagen til
> mørk urin.


Er det , når der står i I FORM, at
hvis man overdriver "meget protein-indtagelse", så giver det skade på bl.a.
lever ?
Klaus Alexander Seistrup (14.11.2004, 08:05)
<cjtcjtcjt(fjerndette)> skrev:

> Er det , når der står i I FORM, at
> hvis man overdriver "meget protein-indtagelse", så giver det
> skade på bl.a. lever ?


Vel snarere nyrer?
John (14.11.2004, 20:44)
> Vel snarere nyrer?

Ja, det er vist mig der husker forkert... men er der noget om snakken?
G.B. (14.11.2004, 23:36)
<cjtcjtcjt(fjerndette)> skrev i meddelelsen news:4197b58a$0$165
$edfadb0f:

> Ja, det er vist mig der husker forkert... men er der noget om snakken?


Ja. Nyrerne udskiller overskud af urinsyre, som er et affaldsprodukt fra
bl.a. proteiner. Så folk med podagra
(Urinsur gigt i storetåen - kilde: "Kaptajn Vom" vol. 1-? (pp.1-55, repeat
for each annual), 1888-2004),
rådes normalt til at undgå røde bøffer, gammelost og rødvin.

Ved urinsur gigt kan nyrerne ikke følge med, og derfor ophobes
affaldsstofferne fra overskydende protein (bøffer) i leddene som småbitte
urinsyrekrystaller, som langsomt, men sikkert sliber brusklaget i leddene
væk - og samtidig optræder der ofte en immunreaktion (gammelost og rødvin).
John (15.11.2004, 12:13)
MEn tilbage til mit sprøgsmål:

Kan normale og rakse personer overdrive indtagelsen af proteiner???
Kan det skade eller vil nyrerne normalt udskille alt overskydende ???
G.B. (16.11.2004, 03:27)
<cjtcjtcjt(fjerndette)> skrev i meddelelsen news:41988f37$0$189
$edfadb0f:

> MEn tilbage til mit sprøgsmål:


Okaaayyy?.....

> Kan normale og rakse personer overdrive indtagelsen af proteiner???


Jaaaah!

> Kan det skade eller vil nyrerne normalt udskille alt overskydende ???


Det kan skade!

Okaaayyy?
Bo Warming (17.11.2004, 17:10)
"G.B." <nonono> skrev i en meddelelse
news:db0f
> <cjtcjtcjt(fjerndette)> skrev i meddelelsen news:41988f37$0$189
> $edfadb0f:
> > MEn tilbage til mit sprøgsmål:

> Okaaayyy?.....
> > Kan normale og rakse personer overdrive indtagelsen af proteiner???

> Jaaaah!


I princippet kan lever og nyrerskader ske, men de yderst, yderst sjældne
beskrevne eksempler som lægerne kender på sådant, kan tænkes at have haft
andre/medvirkende forklaringer

> > Kan det skade eller vil nyrerne normalt udskille alt overskydende ???

> Det kan skade!
> Okaaayyy?


Vedr urinsyregigt så er dette en kompliceret sygdom med væsentlig autoimmunt
aspekt, ligesom andre arthrititisser, kondromalacier og andre gigtarter.
Protein - kød ost bønner i samme grad - bidrager, men at nedtrappe
spisningen af disse løser ikke altid problemet

Læger der er magtesløse søger at give patienten skyldfølelse og kun derfor
opdigtede læger løgn om at rødvin/portvin bidrog til smerter og hævelser.
Der er ikke protein af betydning i disse nydelsesmidler

Lignende emner